Nu te zien! Het Ziltepad: Peter Vink Vier lichtkunstwerken in vier kerken

Baken
Vlieland [afgelopen]

Baken Vlieland was een ruimte waarin de rust opgezocht kon worden en de geest verruimd. Kunstenaar Heleen Blanken doet al langer onderzoek naar het onderscheid tussen de menselijke en de natuurlijke omgeving. Op Vlieland realiseerde zij een nieuwe variant van haar reeks ‘kapellen’. Een architectonische ruimte in het landschap, waarin elke vorm en kleur van de natuur een nieuw karakter kreeg. Wie binnentrad wist letterlijk niet wat hij zag.

Beeld: Heleen Blanken

Beeld: Heleen Blanken

Poster. Beeld: Peter Boorsma

Poster. Beeld: Peter Boorsma

Heleen Blanken verkent de waarneming en onze perceptie van de natuurlijke wereld. Zij bevraagt wezenlijke thema’s als organisch versus kunstmatig en analoog versus digitaal.

Baken Vlieland was een gezamenlijke productie van festival Into The Great Wide Open en Hi-Lo.

Locatie

Het Baken stond in het bos, vlak bij de Kampweg en de Havenweg. De precieze locatie vind je hier.

Podcast

Voor festival Into the Great Wide Open maakte Luuk Heezen een podcastserie waarin hij de deelnemende kunstenaars van het festival interviewt. Luister hier de aflevering met Heleen Blanken over SIN▲TθPIUM.

Rondwandelingen Baken Vlieland

Tijdens Baken Vlieland bood Hi-Lo twee bijzondere wandelingen aan die je van Museum Tromp’s Huys naar SIN▲TθPIUM leidden. Twee heel verschillende routes die je nog steeds kunt volgen via een audiotour. Meer informatie over de makers van deze wandelingen, PJ Roggeband en Leendert Vooijce, vind je hieronder.

Hoewel SIN▲TθPIUM niet meer te zien is, zijn de routes van PJ Roggeband en Leendert Vooijce nog wel te lopen. Je kunt ze beluisteren via de link hieronder.

— Deelnemende kunstenaars

PJ Roggeband: Aangelengde bosprut

Route door het bos

PJ Roggeband neemt je mee op een ca. drie kwartier durende tocht door bos en duinmassief. Onderweg klopt hij de geschiedenis los, betrapt ‘het wonder van Vlieland’ en gaat aan de haal met dansende bomen, duin en bos.

PJ Roggeband is kunstenaar, voorman van het Elfletterig Genootschap en bedenker van o.a. de Ontroertoer, de Uitleentuin en de Dwaalsafari. In vrijwel al zijn werk is de natuur een terugkerend thema.

PJ Roggeband. Beeld: Dingema Mol

PJ Roggeband. Beeld: Dingema Mol

Leendert Vooijce: Hier is bodem en gewelf

Route langs het water

Leendert Vooijce leidt je op poëtische wijze langs het water en het bos in. Tijdens een tocht van ca. een half uur worden je oren gescherpt en blijkt alles, net zoals dit eiland, in constante staat van verandering.

Leendert Vooijce is performance kunstenaar, zanger en schrijver. En zoals hij zelf zegt: ‘Soms vraag je me wat ik ben. Mijn antwoord: ik ben een Moeder.’ In zijn eigen werk en als onderdeel van theaterroedel Female Economy is Leendert altijd op zoek naar de ontmoeting met de ander in jezelf.

Leendert Vooijce. Beeld: Koos Breukel

Leendert Vooijce. Beeld: Koos Breukel

— Beluister de audiotours

Route langs het water door Leendert Vooijce

De audiotour ‘hier is hemel en gewelf’ door performer, schrijver en zanger Leendert Vooijce duurt 20 minuten, maar je kunt er ook langer over doen. Verwacht op je tocht poëzie, zang, uitzicht en inzicht.

Route door het bos door PJ Roggeband

De audio-expeditie ‘Aangelengde bosprut’ door kunstenaar en verteller PJ Roggeband duurt ongeveer 25 minuten. Verwacht op je tocht tot leven gewekte geschiedenis, ‘het wonder van Vlieland’ en dansende bomen.
Educatieprogramma

In samenwerking met De Jutter, de basisschool op Vlieland, werd er speciaal voor Baken Vlieland een extra editie van de huis-aan-huis verspreide Kolderkrant gemaakt, waarin de eilanders werden uitgenodigd om het werk te komen bezoeken. Hiervoor heeft de klas vooraf samen vragen bedacht. Uiteindelijk hebben vier kinderen van de Jutter kunstenaar Heleen Blanken online geïnterviewd. In de klas hadden ze vooraf allemaal een stuk prismaplex gekregen, het speciale glas waarmee het zonlicht in alle kleuren van de regenboog wordt gebroken en waarmee Heleen voor Baken Vlieland heeft gewerkt. De kinderen schreven daarover voor een editie van de Kolderkrant die tijdens het festival Into The Great Wide Open verscheen, zie ook de afbeelding hiernaast.

    Omdat het werk op 6 augustus 2023 werd geopend en dit midden in de schoolvakantie viel, hebben de kinderen dus vooraf het interview gedaan en de Kolderkrant gemaakt. Ze zijn later alsnog naar het werk gaan kijken.


    Pagina uit de Kolderkrant die tijdens festival Into The Great Wide Open verscheen

    Pagina uit de Kolderkrant die tijdens festival Into The Great Wide Open verscheen

    — Schrijf je in voor onze nieuwsbrief