Nu te zien! Het Ziltepad: Peter Vink Vier lichtkunstwerken in vier kerken

Baken
Afsluitdijk

Baken Afsluitdijk bestaat uit zes geluidswerken die samen een ode aan de Afsluitdijk vormen. Door inspirerende artiesten zijn zes luisterwerken gemaakt die via een GPS-gestuurde app uitsluitend bij het rijden over de dijk te beluisteren zijn: werken met de ‘duur’ van de Afsluitdijk. Het uitzicht is gegarandeerd – dijk, asfalt, lucht en water -, het geluidswerk voegt daar een laag aan toe. Het neemt de busreiziger of automobilist op zijn overtocht van de ene oever naar de andere mee naar een ander universum.

Beeld: Ivo Vrancken

Beeld: Ivo Vrancken

Poster Baken Afsluitdijk. Beeld: Peter Boorsma

Poster Baken Afsluitdijk. Beeld: Peter Boorsma

Baken Afsluitdijk is geïnspireerd op een historisch geluidswerk: de Engelenzender van Moniek Toebosch (1948-2012), nog steeds te horen op de Houtribdijk.

Baken Afsluitdijk is gemaakt door zes duo’s van schrijvers en componisten/muzikanten:
Ellen Deckwitz en Sanam Tahmasebi (aka Sanamika), Marion Pauw en Michelle Samba, Jowi Schmitz en Roald van Oosten, Auke Hulst en Corrie van Binsbergen, Sholeh Rezazadeh en Wouter Snoei, Joost Oomen en Arnold de Boer/ZEA.

Te beluisteren t/m mei 2024

De app van Baken Afsluitdijk is te downloaden in de app-store.

— Deelnemende kunstenaars

Weg zonder eind

door Ellen Deckwitz en Sanam Tahmasebi (aka Sanamika)

In Weg zonder einde van dichter Ellen Deckwitz en vocaliste/muzikante Sanamika (Sanam Tahmasebi) worden tijd en ruimte opgerekt, terug in de tijd en tot onder de bodem van de voormalige Zuiderzee. Geestverruimend!

Ellen Deckwitz (1982) is dichter, schrijver, columnist (NRC Next en De Morgen) en performer, en tevens een onvermoeibaar pleitbezorger voor de Nederlandse poëzie en literatuur. Met De Groene Amsterdammer en uitgeverij DasMag maakt ze de podcast Boeken FM. Ze publiceerde meerdere dichtbundels en won prijzen, van het kampioenschap Poetry slam tot de Tollensprijs voor haar hele oeuvre.

Sanam Tahmasebi aka Sanamika (1987), geboren en opgegroeid in Teheran, is een veelzijdige muzikant en performer, met brede ervaring als zanger, componist, improviseur en tekstschrijver. Tahmasebi’s eclectische stijl put uit vele genres, zoals traditionele Perzische muziek, jazz, experimentele, en elektronische muziek. In het afgelopen decennium heeft ze samengewerkt met verschillende interdisciplinaire collectieven en bijgedragen aan talrijke projecten, waaronder ‘Als het anders loopt’, een muzikale theatervoorstelling door Het Houten Huis en Club Guy & Roni, en ‘De Kraak’ een geanimeerde ruimtelijke installatie door Productiehuis Spinbarg.

Zeevonk

door Marion Pauw en Michelle Samba

Zeevonk, horror van thrillerschrijfster Marion Pauw en percussioniste Michelle Samba, verandert de Afsluitdijk in een plaats waar een geest wel heel dichtbij komt. En... wat zit er in je kofferbak?! Met rillingen-garantie.

Marion Pauw (1973) is schrijfster en scenariste. Ze schreef onder andere de bestsellers Daglicht, Zondaarskind en Hemelen. Voor Daglicht ontving Pauw de Gouden Strop 2009 en de IJslandse prijs voor beste vertaalde thriller. Bij Lebowski Publishers verschenen van haar hand Hotel Hartzeer, met Susan Smit, en De experimenten. Met Vogeleiland maakte ze haar comeback als thrillerauteur en won ze de Gouden Strop 2022. Hiermee is Pauw de eerste vrouwelijke auteur die tweemaal een Gouden Strop heeft gewonnen.

Michelle Samba ontving in 2020 de Talentprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Friesland. Ze is een veelgevraagd drummer/percussionist maar geldt als veelzijdig multitalent: als maker, componist, producer, schrijver, schilder en performance artiest. Ze werkte onder andere met met Claudia de Breij en de Toppers en was vertaler en gevoeligheidslezer voor de Friese vertalingen van Amanda Gormans The Hill We Climb en Change Sings: A Children’s Anthem.

Maanpiloten

door Jowi Schmitz en Roald van Oosten

In Maanpiloten is een vrouw op weg naar een begrafenis en de tijd dringt. Nu eerst die dijk nog oversteken – even de ruimte om de gedachten los te laten komen van de grond. Een ontroerend werk van schrijver Jowi Schmitz en popmuzikant/ filmcomponist Roald van Oosten.

​​Jowi Schmitz (1972) schrijft romans en andere boeken voor volwassenen en jeugd. Ze werkte enige jaren bij Man Bijt Hond voor ze haar schrijverscarrière begon met twee romans voor volwassenen. Ze won meerdere literaire prijzen, o.a. de Dioraphte Literatuurprijs 2017 voor Weg en de Zilveren Griffel voor Beste Broers in 2021. Schmitz werkt met scholen, treedt op, schrijft verhalen voor de Verhalenbank, maakte audiowandelingen, werkte aan een literaire chatbot en nog veel meer.

Roald van Oosten, ooit zanger/gitarist van de legendarische Amsterdamse band Caesar, is een veelzijdig theater- en filmcomponist. In 2019 schreef hij de muziek voor When We Have Sufficiently Tortured Each Other (Martin Crimp/Katie Mitchell) voor The National Theater in Londen. Recent werkte hij samen met Alexandra Broeder/Tijd van de wolf (The Gift), Belle van Heerikhuizen (Zus van mijn zus), Marjolijn van Heemstra (Nacht Wacht project) en Erik Whien (Slachthuis 5). Zijn stijl varieert van catchy songs tot spookachtige, breed uitgesponnen filmische composities.

Dijk

door Auke Hulst en Corrie van Binsbergen

Een meisje pendelt heen en weer tussen haar caravan en haar werk, verlaat nooit deze Dijk. Tot een zwijgende trucker in het wegrestaurant verschijnt. Een episch verhaal in prachtige cadans van schrijver Auke Hulst en multi-instrumentaliste Corrie van Binsbergen.

Auke Hulst (1975) - schrijver en muzikant - is sinds zijn autobiografische roman Kinderen van het Ruige Land (inmiddels 20e druk) een vaste waarde in de Nederlandse literatuur. Hij schrijft romans en reisboeken. Met zijn Amerikaanse reisboek Motel Songs – dat ook de gelijknamige solo-cd omvatte – won hij de Bob den Uyl Prijs. Zijn magnum opus De Mitsukoshi Troostbaby Company stond op de shortlist van de Libris Literaturprijs en de Boekenbon Literatuurprijs. Hulst werkte voor de muziektheatervoorstelling Een Groter Gebeuren, geïnspireerd door Belcampo, in 2019 samen met Corrie van Binsbergen.

Corrie van Binsbergen (1957) is componist, gitarist en leider van Stichting Brokken waarmee ze talloze grensoverschrijdende projecten initieerde. Bekend werd ze met Corrie en de (Grote) Brokken. Ze heeft een eigenzinnige en verrassende combinatie van muziek en literatuur ontwikkeld, die ze films voor de oren noemt. Ze werkte samen met vele schrijvers, met name met Toon Tellegen. Van Binsbergen ontving in 1999 de VPRO/Boy Edgar Prijs en werd in 2012 genomineerd voor de AmsterdamPrijs voor de Kunst. Sinds 2021 is componeren haar core business. Ze ontving opdrachten van o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.

Als een papieren boot

door Sholeh Rezazadeh en Wouter Snoei

De poëtische tekst van Sholeh Rezazadeh en de ijle klanken van componist Wouter Snoei trekken je, in het werk Als een papieren boot, de wereld van een kind binnen – een wereld met eigen emoties, logica en oplossingen.

Sholeh Rezazadeh (1989) kwam in 2015 naar Nederland vanuit Iran. Haar debuutroman De hemel is altijd paars (2021) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en de Bronzen Uil Publieksprijs 2021 en stond op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2022. Haar poëtische stijl werd alom geprezen. Zij is ook een veelgevraagd voordrachtskunstenaar. 

Wouter Snoei (1977) werkt als componist en uitvoerder van elektroakoestische muziek samen met ensembles zoals Calefax Rietkwintet, Silbersee Opera, Slagwerk Den Haag en ASKO/Schoenberg. Snoei maakte uitstapjes naar de dancewereld, jazz en minimal music met o.a. Canto Ostinato Audio Visual. Ook verzorgt hij klankregie voor modern-klassieke werken van bijvoorbeeld Luigi Nono en Pierre Boulez. Als softwareontwikkelaar en specialist op gebied van ruimtelijk geluid is hij betrokken bij het Wave Field Synthesis systeem van Stichting Game Of Life, en het locatiegebonden project Engelen/Angels van Moniek Toebosch.

De slag om de Afsluitdijk

door Joost Oomen en Arnold de Boer/Zea

Dichter en schrijver Joost Oomen maakte samen met muzikant Arnold de Boer (van eenmansformatie Zea) De slag om de Afsluitdijk; een verhaal waarin je meegesleept wordt in de strijd tegen een volle blaas bij een lange reis. Met veel herkenning, humor en een onverwachts einde.

​​Dichter, schrijver en performer Joost Oomen (1990) was de frisse wind die tijdens en na corona ging waaien in literair Nederland. Oomen schrijft surrealistisch, lyrisch en bij vlagen hilarisch proza dat zich ook heel goed (met name door hemzelf) laat voordragen. Hij werd door de Volkskrant uitgeroepen tot Literair Talent 2021. Na twee poëziebundels en een novelle brak hij in 2020 door met zijn debuutroman Het Perenlied, in 2022 gevolgd door zijn tweede roman Visjes. In maart 2023 verscheen zijn dichtbundel Lievegedicht.

Arnold de Boer (1974) is bekend als zanger-gitarist van post-punkband The Ex en frontman van indierockband, inmiddels eenmansformatie, Zea. Zea treedt over de hele wereld op en is sterk beïnvloed door samenwerkingen met Afrikaanse muzikanten. In 2017 en 2022 bracht De Boer, afkomstig uit Makkum, Friestalige albums uit. In coronatijd maakte hij een album geïnspireerd op wandelingen langs de A10 ring rond Amsterdam.

— Download de app Baken Afsluitdijk

Gratis in de App stores

Educatieprogramma

Op 28 september 2023 bezochten twee muzikanten uit het project, Arnold de Boer en Michelle Samba, basisschool De Ark in Makkum. Samen met docent Gerben Gerbrandy werkten ze daar aan een volle en ‘fantastische’ dag, aldus De Boer.

Gedurende de dag werden drie workshops en drie optredens door de kinderen zelf verzorgd. Het onderwerp was het verschil tussen geluid en muziek (en of dat er eigenlijk wel is), het gebruik van andere dingen dan instrumenten om geluid te produceren (zoals je lichaam, de meubels, gebruiksvoorwerpen, etc.) en het verband tussen taal en ritme. Groep 4 trad vervolgens op en groep 1&2, groep 5-6 en groep 7-8 traden op voor elkaar. De school gaat vanwege het succes met de muzikanten in gesprek over een vervolg.


Arnold de Boer en Michelle Samba geven workshops op basisschool De Ark in Makkum

Arnold de Boer en Michelle Samba geven workshops op basisschool De Ark in Makkum


— Schrijf je in voor onze nieuwsbrief